Εκλογικός Νόμος

Εκλογικός Νόμος Ο Εκλογικός Νόμος πρέπει να είναι σταθερός, να δίνει στην πλειοψηφία άνεση να κυβερνά, στην αντιπολίτευση να ελέγχει και να αντιπροσωπεύονται πολλά ρεύματα

Κορυφαία διαδικασία στην Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία είναι ο τρόπος με τον οποίο εκδηλώνεται η βούληση τού Λαού και αναδεικνύονται οι αντιπρόσωποί του, οι βουλευτές. Περιγράφεται στον Εκλογικό Νόμο, το περιεχόμενο τού οποίου απετέλεσε, πάντοτε, αντικείμενο πολλών συζητήσεων και έντονων προβληματισμών, σε όλες τις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες. Το εκλογικο σύστημα ενός ώριμου πολιτικά λαού, πρέπει να καθορίζει με σαφήνεια και διαφάνεια, την καταγραφή τής γνήσιας θέλησής του, όταν αποφασιζει σε ποιούς θα δώσει την εντολή να διαχειριστούν τηνΕξουσία που ανήκει στον ίδιο.

Πρέπει το περιεχόμενό του να είναι αρκετά ισχυρό και σταθερό, ώστε να διαμορφώνει τις συνθήκες τού πολιτικού ανταγωνισμού, και όχι να προσαρμόζεται σ άυτές. Πάνω απ όλα ,όμως, πρέπει να δίνει στην πλειοψηφία την άνεση να κυβερνά και στη μειοψηφία τη δυνατότητα να ελέγχει. Μέσα απο τις Διατάξεις του θα πρέπει να επιτυγχάνονται πολλά, ιδιαίτερα,όμως, οι εξής στόχοι. * Να θωρακίζει τη διαφάνεια και το αποτέλεσμα τών εκλογικών διαδικασιών.

  • Να εξασφαλίζει τις προυποθέσεις για πολιτική σταθερότητα και ομαλή διακυβέρνηση, μεγενθύνοντας την κοινοβουλευτική πλειοψηφία τού πρώτου κόμματος και διασφαλιζοντας την αντιπροσώπευση τών μικρών διεσπαρμένων μειοψηφιών..
  • Να διευκολύνει την ανάδειξη τών αρίστων ως Αντιπροσώπων τού Λαού.
  • Να επιτρέπει τη συμμετοχή, στον πολιτικό ανταγωνισμό, και τών οικονομικά ασθενέστερων * Να διασφαλίζει τη δυνατότητα εκλογής και ανεξάρτητων βουλευτών.
  • Να αποτρέπει τις δεσμεύσεις τών πελατειακών σχέσεων.
  • Να αποθαρρύνει την αντιστοίχηση αντιπροσώπων και ομάδων εργαζομένων, ή τοπικά συγκεντρωμένων μειονοτήτων.
  • Να αποτρέπει κατά το δυνατόν, ή τουλάχιστον να διαχέει, τον προεκλογικό επηρεασμό τών όποιων κέντρων συμφερόντων. Είναι σαφές καθήκον, τής εν γένει πολιτικής διανόησης, να προσδιορίσει τις συμφερότερες για το Λαό εκλογικές διαδικασίες, να τις αποδεχθεί με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κοινοβουλευτική πλειψηφία και να τις κατοχυρώσει συνταγματικά. Για να ερεθίσουμε τα αντανακλαστικά, όποιων ενδιαφέρονται ειλικρινά για μια ποιοτικότερη Δημοκρατία στην Ελλάδα, καταθέτουμε μια πρόταση με τα κύρια προσδιοριστικά στοιχεία, τα οποία πρέπει να περιλαμβάνει ένας εκλογικός νόμος Ας ελπίσουμε ότι οι πολιτικοί διανοητές θα θελήσουν να συμμετάσχουν στη συζήτηση, συμβάλλοντας με τις προτάσεις τους, σε μια ολοκληρωμένη και επιτυχέστερη καταγραφή τών βασικών στοιχείων διαμόρφωσής του. Μια σχηματοποιημένη πρόταση θα αναπτυχθεί στη σελίδα τής επόμενης εβδομάδος.
(Visited 41 times, 1 visits today)

Προσθήκη νέου σχολίου

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *