Παύλος Μπακογιάννης: Μας ενώνει …

Παύλος Μπακογιάννης: Μας ενώνει ...

«ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ» ήταν η γεμάτη συναίσθημα φωνή, που ξεπήδησε από την ψυχή του Λαού μας, στο άγγελμα της δολοφονίας του Παύλου Μπακογιάννη στις 26-9-1989 . Μια αίσθηση ενότητας που κανένας άλλος Έλληνας πολιτικός δεν είχε και δεν έχει γεννήσει αυθόρμητα στην ρημαγμένη από τον διχασμό πολιτική συνείδηση του Λαού μας. Πολλοί πολιτικοί ηγέτες, μικροί και μεγάλοι, παληότεροι και νεώτεροι, όπως τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Ανδρέα Παπανδρέου, διεκδίκησαν τον τίτλο του συμφιλιωτή, μα μόνο μέσα στα κόμματά τους τον απέκτησαν. Για τον Παύλο Μπακογιάννη, όμως, βγήκε αυθόρμητα από τα λαϊκά χείλη, ανεξάρτητα από κομματικές γραμμές. Πολλές εκατοντάδες πολιτικά μνημόσυνα, ονοματοθεσίες δρόμων, μπουκέτα λουλούδια στον τόπο δολοφονίας του, τίμησαν την μνήμη του, επί χρόνια, μα η επίσημη Πολιτεία και η παράταξη που υπηρέτησε απουσίασαν, αγνοώντας την εθνική προσφορά του και το λαϊκό αίσθημα. Αυτή η σημαδιακή για την πολιτική μας ζωή ημέρα μνήμης περνά χωρίς εθνική κινητοποίηση, χωρίς καμιά επετειακή επισημότητα, ( στην Βουλή ίσως γίνει κάποια τυπική αναφορά), χωρίς να γεμίζουν τα ΜΜΕ από ειδήσεις εκδηλώσεων μνήμης, χωρίς αναφορές στις βαθειά δημοκρατικές ιδέες του, τις αποτυπωμένες στο συγγραφικό του έργο, στην έντονα αποτελεσματική συμφιλιωτική του πολιτική δράση, στο όραμά του για μια Ελλάδα με ενωμένο τον Λαό της για πρόοδο και ευημερία.

Αρκετοί ηρωποιήθηκαν, κυρίως από την Αριστερά, απλώς και μόνον επειδή σκοτώθηκαν άδικα, η από μια συγκεκριμένη πράξη τους. Ο Παύλος Μπακογιάννης που όλη του η ζωή ήταν ένας δημοκρατικός συμφιλιωτικός αγώνας και προσέφερε τα μέγιστα από την αντιδικτατορική εκπομπή του στο γερμανικό ραδιόφωνο μέχρι την ημέρα που Αριστερά και Δεξιά αλληλοσυγχωρήθηκαν και έσφιξαν τα χέρια Φλωράκης και Μητσοτάκης μέσα στην Ελληνική Βουλή και έχασε την ζωή του, γι αυτόν ακριβώς τον λόγο, μένει στα ψιλά γράμματα των εφημερίδων.

Η δολοφονία του Παύλου ήταν μια μεγάλη απώλεια για το Έθνος μας, μα και μια ντροπή για την Δεξιά, που δεν έκανε τίποτα για να αναγνωριστεί επισήμως ο Παύλος ως εθνικός ήρωας, αν και ήταν ήδη ηρωποιημένος στην λαϊκή πολιτική συνείδηση. Σκεφθείτε σε τι ύψος θα τον είχε ανεβάσει η Αριστερά αν δρούσε στις τάξεις της.

Όταν μπορούσα να παίξω ένα σχετικό ρόλο καθιέρωσα ένα σηματάκι, με ανάγλυφη την προσωπογραφία του, για το πέτο του σακακιού όσων πίστευαν στο έργο του. Το φόρεσαν δεκάδες χιλιάδες Έλληνες και το τιμούν ακόμη. Μεταξύ αυτών κι εγώ. Ας είναι αιωνία η μνήμη του στην ψυχή του Λαού μας …

Παύλος Μπακογιάννης: Μας ενώνει ...

(Visited 551 times, 1 visits today)

Προσθήκη νέου σχολίου

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *