Η Απόλυτη Αντιπροσώπευσή…

Η Απόλυτη Αντιπροσώπευσή... τού ώριμου πολιτικά Ελληνα πολίτη, απο Βουλευτές στη διαχείριση τής Εξουσίας, ειναι αναχρονισμός, πού πρέπει να περιοριστεί.

Η αρχαία Αθήνα, τών 25.000 περίπου πολιτών, είχε αναγνωρίσει ως κυρίαρχο όργανο την Εκκλησία τού Δήμου, η οποία συνεδρίαζε, μια φορά την εβδομάδα με απαρτία τουλάχιστον 6.000 πολιτών  και έπαιρνε τις αποφάσεις για την Πόλη τους. Επινόησαν την άμεση Δημοκρατία για να απαλλαγούν απο την αυθαιρεσία τού ενός ανδρός.

Τα σύγχρονα πολυπληθή κράτη δεν μπορούν, πλέον, να έχουν την πολυτέλεια τής άμεσης Δημοκρτίας, γι αυτό εκλέγουν Αντιπροσώπους, στούς οποίους αναθέτουν, ολοκληρωτικά ή περιορισμένα ,τη διαχείρηση τής Εξουσίας.

Οι Ελληνες τού 1843, έχοντες υψηλό φρόνημα αλλά χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, λόγω τής υποταγής και λειτουργίας τους ως υπηκόων επι 22 αιώνες, προτίμησαν να ελαχιστοποιήσουν το ρόλο τους ως πολιτες  στο πρώτο Σύνταγμα που ψήφισαν.  Παρέδωσαν ολοκληρωτικά  την Εξουσία στούς Βουλευτές, αρκούμενοι να τούς διαλέγουν , με την ψήφο τους κάθε 4 χρόνια, μεταξύ των λίγων, τότε μορφωμένων συμπολιτών τους,

Οι Ελληνες τού 2009, έχοντας πλουραλιστική ενημέρωση και καλά συγκροτημένη πνευματικά, κοινωνικά και πολιτικά  υπόσταση, διαπιστώνουμε κακή διαχείρηση και αδιέξοδα στήν πολιτική μας ζωή.  Οφείλουμε, λοιπόν, να αναθεωρήσουμε την εξουσιαστική μας σχέση με τούς βουλευτές, και να αναλάβουμε την αυτοδιαχείριση ενός σημαντικού μέρους τής Εξουσίας, που ολη απο εμάς πηγάζει, αλλά και τον έλεγχο τής υπόλοιπης που θα ασκείται απο τούς Βουλευτές.

Δεν είναι επιτρεπτό να μιλάμε το 2009 για Λαϊκή Κυριαρχία και η έκφραση τής λαϊκής θέλησης να περιορίζεται στη μια στιγμή, που ψηφίζουμε  κάθε 4 χρόνια, αφού  η ψήφος μας  σημαίνει  αποκλεισμό τής βούλησής μας καθ όλη την  τετραετία.

Είναι μια απαράδεκτη εκχώρηση εξουσίας απο μια κοινωνία μέσα στην οποία όχι μόνο δεν υπερέχει ο πολιτικός, όπως θα έπρεπε, αλλά αντιθέτως, βάλλεται και σχεδόν υποτιμάται απο τα μέλη της.

Η ανοχή και η συνέχιση αυτής τής λεόντειας, υπέρ τών πολιτικών,εξουσιαστικής σχέσης απαξιώνει βαθειά τη Δημοκρατία μας, μάς εκθέτει ως Λαό και μάς ευτελίζει ως πολίτες. Οι Ελληνες που επινόησαν ως Πολίτευμα τη Δημοκρατία, δεν τούς αξίζει να είναι οι παρίες της στήν Ευρώπη.

Οφείλουμε να διεκδικήσουμε την επαναδιατύπωση τών μεγεθών τών δικαιωμάτων στην εξουσιαστική σχέση Πολίτη-Πολιτικού, και να άρουμε την περιθωριοποίησή μας απο την άσκηση τής Εξουσίας, με περιορισμό τής Αντιπροσώπευσης,  και ταυτόχρονη αποκατάσταση αλληλοεμπιστοσύνης.

Να παραδειγματισθούμε απο τούς Δυτικοευρωπαίους, οι οποίοι και έχουν, ήδη, κατακτημένους θεσμούς συμμετοχής στην άσκηση τής Εξουσίας, και συνεχώς καταθέτουν νέους προβληματισμούς, και προβάλλουν νέες διεκδικήσεις ενίσχυσης τών μορφών  και τών πεδίων τής δημοκρατικής συμμετοχής, τού δημοκρατικού ελέγχου, και τής δημοκρατικής λήψης αποφάσεων.

Επιδιώκουν τόσο την επαναδιάταξη τής κοινωνικής δομής για να ισχυροποιηθεί η παρέμβασή της στη διαχείρηση τής Εξουσίας,όσο και την αναδιοργάνωση της δομής τής Πολιτείας, ώστε να καταστεί ευχερής ο έλεγχός της απο την κοινωνία.

Η τηλεψήφος δίνει νέες δυνατότητες για τη συμμετοχή σε ευρύτερες αποφάσεις ποικίλλων πεδίων Η  υγεία, η εκπαίδευση, η μέριμνα για τα παιδιά, το τοπικό περιβάλλον, η κοινωνική πρόνοια, η κατοικία,  είναι τομείς και λειτουργίες που έχουν, ήδη, περάσει σε επί μέρους κοινωνικούς φορείς, στούς οποίους η προσωπική συμμετοχή τού πολίτη είναι άμεση και καθοριστική.

.Είναι ιστορική νομοτέλεια και για μάς τούς Ελληνες, η συνταγματική άμβλυνση τής Αντιπροσώπευσης και η θεσμοθέτηση πλησιέστερων προς τον  πολίτη συνόλων        αντιπροσώπευσης,  Είναι η μόνη οδός που θα μάς δώσει την ευκαιρία να αξιοποιήσουμε την πολιτική μας υπόσταση για  την πρόοδο και ευημερία μας .

(Visited 44 times, 1 visits today)

Προσθήκη νέου σχολίου

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *