Η Διοικητική Διαίρεση τής Ελλάδας

Η Διοικητική Διαίρεση τής ΕλλάδαςΗ περιφερειακή δικτύωση τής Δημόσιας Διοίκησης τής Ελλάδας παρουσιάζεται, σήμερα, με πολλαπλές μορφές. Κάθε Υπουργείο και κάθε Δημόσιος Οργανισμός την έχει διαιρέσει διαφορετικά, χωρίς να υπάρχει μεταξύ τους καμμία ανταπόκριση. Ετσι, είναι δυνατόν, ένας τόπος να ανήκει σε διαφορετικά διαμερίσματα όσον αφορά στις διαιρέσεις τής Επικράτειας απο τα διάφορα Υπουργεία και τούς Δημόσιους Οργανισμούς, πού έχουν ορίσει διαφορετικά όρια το καθένα.

Το γεγονός αυτό προκαλεί ένα διοικητικό χάος με πολλές αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις και αβάστακτη ταλαιπωρία στούς πολίτες.

Η πολιτική ηγεσία είχε υποχρέωση να έχει παγιοποιήσει μια ενιαία, για όλες τις κρατικές υπηρεσίες, διοικητική διαίρεση, ώστε ο συντονισμός και η συνεργασία μεταξύ τους να πραγματοποιούνται εύκολα και αποτελεσματικά.

Ιδιαίτερη σημασία έχει, αυτή η παγιοποίηση για τη λειτουργία τής Δημοκρατίας μας, διότι επηρεάζει τον καθορισμό τών εκλογικών περιφερειών και τών εδρών.

Ο τρόπος καθορισμού τους νοθεύει, έστω περιορισμένα, την ισότητα τού εκλογικού δικαιώματος, με την διαφορετικότητα τής βάσης εκλογής τών βουλευτών.

Το εύρος τής εκλογικής περιφέρειας επηρεάζει, ούτως ή άλλως, την πολιτική σχέση.

Στη στενή περιφέρεια, ο εκλεγόμενος είναι στενά γνωστός με τούς ψηφοφόρους, διότι διαμορφώνεται ο ελάχιστος αριθμός αντιπροσωπευομένων ανά αντπρόσωπο, και είναι ενήμερος τών τοπικών αναγκών. Μειονέκτημα αποτελεί η ανάπτυξη πολιτικών συναλλαγών και η μειωμένη ανεξαρτησία τού εκλεγέντος έναντι τών εκλογέων του, απο την πίεση εξυπηρέτησης προσωπικών συμφερόντων.

Στην ευρεία περιφέρεια, διηυκολύνετο η υπερψήφιση προσώπων ευρύτερης ακτινοβολίας, και εκτιμάτο, περισσότερο, η προσφορά στο γενικό καλό. Εμειώνετο, έτσι, η εξάρτηση τού βουλευτού απο τούς εκλογείς, αλλά ενισχύετο έναντι τού αρχηγού τού κόμματος. Με τη σημερινή ανάπτυξη τών Μ.Μ.Ε. ,όμως, ο υποψήφιος θα έχει τύχη, ιδιαίτερα την πρώτη φορά, μόνον εάν έχει πολλά χρήματα ή απολαμβάνει, για άλλους λόγους, την εύνοιά τους

Πέραν αυτών, είναι απαράδεκτο και υποτιμητικό, για την Ελλάδα τής Ευρωπαϊκής Ενωσης, αφ ενός να έχει πολλαπλές διοικητικές διαιρέσεις απο ολιγωρία, ή σκοπιμότητες, τών πολιτικών της, και αφ ετέρου να έχει την ευκαιρεία η όποια προσωρινή πλειοψηφία τους να διαμορφώνει νέες.

Η Διοικητική Διαίρεση τής Ελλάδας πρέπει να αποκτήσει συνταγματική σταθερότητα και για την όποια αναγκαία αναμόρφωσή της να είναι προυπόθεση η σύμφωνη γνώμη τών κατοίκων κάθε περιοχής

(Visited 40 times, 1 visits today)

Προσθήκη νέου σχολίου

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *