Οι Προκριματικές Εκλογές

Οι Προκριματικές Εκλογές Το Σύνταγμα δίνει το δικαίωμα τού εκλέγεσθαι σε κάθε ενήλικο Ελληνα. Οι Αρχηγοί τών κομμάτων, όμως, το στερούν στούς πολλούς, κρατώντας για τον εαυτό τους το προνόμιο να ορίζουν αυτοί τη σύνθεση τών ψηφοδελτίων. Η μονοπώληση τής δυνατότητας επιλογής, τών εν δυνάμει αντιπροσώπων μας, κατέληξε στο να είναι πολύ σημαντικότερη η κρίση τού Αρχηγού απο τη ψήφο τού Λαού.

Ετσι, οι περισσότεροι βουλευτές είναι επιλεγμένοι απο την εύνοια τών Αρχηγών και όχι εκλεγμένοι με τη θέληση τού Λαού. Αποτελούν μια άρχουσα πολιτική τάξη, η οποία ανανεώνει μόνη της τη σύνθεσή της, με μια ερμητικά κλειστή, για τούς ψηφοφόρους, διαδικασία σκοπιμοτήτων.

Καταλήξαμε, λοιπόν, στο να επιλέγουμε τούς βουλευτές-αντιπροσώπους μας μεταξυ προυεπιλεγμένων και υποταγμένων στούς Αρχηγούς προσώπων, τα οποία δεν διαθέτουν πάντα, προσόντα αποτελεσματικού διαχειρισμού τών συμφερόντων μας. Αντιθέτως, η κοινωνία μας διαθέτει μεγάλη παρακαταθήκη ικανών ατόμων, με συγκρότηση υψηλού επιπέδου, με γνώσεις, φαντασία, έμπνευση, ενόραση, και κυρίως προβλεπτικότητα και σεβασμό για τα συμφέροντα τού Λαού. Παραμένουν, όμως, εκτός πολιτικής, διότι οι εν ενεργεία πολιτικοί, φοβούμενοι τη σύγκριση, αποτρέπουν την ανάμειξή τους

Το Πολίτευμά μας στηρίζεται στη Λαϊκή Κυριαρχία και συνεπώς πρέπει η καταλληλότητα τών αντιπροσώπων να κρίνεται απο τον ίδιο το Λαό και όχι να αποτελεί προϊόν εκτίμησης τών Αρχηγών.

Απαιτούνται, επομένως, σαφείς συνταγματικές δεσμεύσεις τών κομμάτων, να αναθέτουν την προεπιλογή τών υποψηφίων βουλευτών στα κομματικά μέλη τους, με διαδικασίες ελεγχόμενες απο τις δικαστικές αρχές. Αυτό εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη, σε κάποιες χώρες τής οποίας μπαίνουν και οι απερχόμενοι βουλευτές στις διαδικασίες ανάδειξης τών Υποψηφίων. Εκεί η όποια, τυχόν ανάμειξη τών Αρχηγών, για την προώθηση προσκείμενων, επισείει ανεξέλεγκτα, γι αυτούς, αποτελέσματα.

Οι προκριματικές εκλογές για την ανάδειξη τών υποψηφίων βουλευτών συμβάλλουν πολλαπλά στη βελτίωση τής πολιτικής μας ζωής, όπως π.χ.

 

  • Αποκαθιστούν την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη στην Αντιπροσώπευση, τής βασικής σχέσης πολίτη-πολιτικού τού Πολιτεύματός μας.
  • Καλλιεργούν στούς εκλογείς την πρόταξη αξιοκρατικών κριτηρίων.
  • Ελκύουν άξιους και προβεβλημένους πολίτες να αναμιχθούν στην πολιτική.
  • Ενισχύουν τις πιθανότητες ανανέωσης τού πολιτικού κόσμου.
  • Αμβλύνουν τον επηρεασμό τών κεντρικών Μ.Μ.Ε., υπέρ τών τοπικών, στις μη μεγαλοαστικές εκλογικές περιφέρειες.
  • Αποδυναμώνουν την ευνοιοκρατική προώθηση ακατάλληλων υποψηφίων, απο τούς υπάρχοντες αρχηγικούς μηχανισμούς.

Είναι προφανές οτι οι ισχύουσες διαδικασίες είναι προσβλητικές για τούς Ελληνες ψηφοφόρους και πρέπει να τις ανατρέψουμε.

(Visited 109 times, 1 visits today)

Προσθήκη νέου σχολίου

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *