Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο…

aedΟι Κυβερνώντες επιλέγοντας την ηγεσία της Δικαιοσύνης, αποκτούν τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν, ανεξάρτητα από το ήθος των προσώπων, στις αποφάσεις του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, του οποίου οι αρμοδιότητες είναι εξαιρετικά κρίσιμες για την εύρυθμη λειτουργία του Πολιτεύματός μας.

Πολιτειακά όργανα, όμως, τόσο σπουδαίας σημασίας για την προστασία του κοινού καλού, είνα αδιανόητο να παραμένουν εγκλωβισμένα στην αγκαλιά τής Κυβέρνησης, όπως συμβαίνει όταν τα αξιώματα που επιτρέπουν τη συμμετοχή έχουν δοθεί στα συγκεκριμένα πρόσωπα με κυβερνητικές αποφάσεις. Ανεξάρτητα, απο το ήθος τών μελών τους, η σύνθεσή τους δεν αποπνέει το απαιτούμενο για το ρόλο τους κύρος. Η αναγκαία αναβάθμιση τού κύρους τού Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου θα συντελεσθεί ως αποτέλεσμα τής γενικότερης απεξάρτησης τής Δικαιοσύνης απο την εκτελεστική εξουσία Πέρα από τις σημερινές αρμοδιότητες οι οποίες άπτονται άμεσα με την πολιτική σχέση Πολίτη-Πολιτεία, προτείνεται να διευρυνθεί το αντικείμενό του και να γίνει προσιτό απ’ευθείας στον πολίτη και στους συλλογικούς φορείς του.

Συγκεκριμένα να προστεθούν στις αρμοδιότητές του:

  • Έγκριση των καταστατικών των κομμάτων, με μόνο θέμα έρευνας την εξασφάλιση της εσωκοματικής Δημοκρατίας, και τη διασφάλιση των πολιτικών δικαιωμάτων του μέλους.
  • Ουσιαστικός ετήσιος έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων, στα οποία να επιβάλλεται πλήρης διαφάνεια.
  • Αναγνώριση κοινωνικών συλλογικών φορέων ως ενδιάμεσων σωμάτων θεσμικής έκφρασης της βούλησης ομάδων πολιτών.
  • Έγκριση αίτησης πολιτών διενέργειας δημοψηφίσματος και έλεγχος τήρησης των καθορισμένων διαδικασιών.
  • Έγκριση αίτησης πολιτών για την ανάκληση αξιώματος εκλεγμένου Αντιπροσώπου τους.
  • Ακύρωση αντισυνταγματικών πράξεων κομμάτων εις βάρος μελών τους.

Το Ανώτατο αυτό όργανο προτείνεται να μη χαρακτηρίζεται, ούτε να λειτουγεί ως Δικαστήριο, αλλά να καταστεί η παραφυλακή της ορθής εφαρμογής των νόμιμων δημοκρατικών διαδικασιών και να ονομασθεί Σύγκλητος της Δημοκρατίας.

(Visited 99 times, 1 visits today)

Προσθήκη νέου σχολίου

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *