Η Τοπική Αυτοδιοίκηση…

Η Τοπική ΑυτοδιοίκησηΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο θεσμός, με τον οποίο συγκεκριμένο πλήθος ανθρώπων, σε συγκεκριμένη γεωγραφική έκταση, , μέσα σε μια ευρύτερη πολιτειακή οντότητα, αναλαμβάνει να αντιμετωπίζει μόνο του τίς τοπικές υποθέσεις, με δημοκρατικές διαδικασίες. Θεσμός που διετήρησε την εθνική συνοχή στη διάρκεια τών αιώνων τής δουλείας και διεφύλαξε την εθνική συνείδηση τής Ομογένειας, σε κάθε γωνιά τής Γής.Το Σύνταγμά μας αναγνωρίζει τη διοικητική αυτοτελειά του, με εποπτεία τών Οργανισμών του απο την Πολιτεία, η οποία δεν πρέπει να εμποδίζει τίς πρωτοβουλίες και την ελεύθερη δράση τους.Στην πράξη, η αδηφάγος κυβερνητική εξουσία, αφού επεξέτεινε την εποπτεία σε χειραγώγηση τού θεσμού, κατασκεύασε υποχρεωτικούς Οργανισμούς του,τούς ταύτισε με την τελευταία βαθμίδα τού τέρατος τής Δημόσιας Διοίκησης, τούς στέρησε τη δυνατότητα κάθε πρωτοβουλίας και ελεύθερης δράσης, αλλά εξακολουθεί να τούς αποκαλεί αυτοδιοικούμενους.Η μεταχείριση τού θεσμού τής Τοπικής Αυτοδιοίκησης, απο τις Κυβερνήσεις, είναι η πλέον θλιβερή απόδειξη ότι οι πολιτικοί μας έχουν αποβάλλει κάθε ίχνος δημοκρατικού πνεύματος και δείχνει την ακόρεστο δίψα τους για εξουσία.Οι Δυτικοευρωπαίοι διαχειρίζονται τα τοπκά θέματα, με αποκλειστική διοικητική αρμοδιότητα και δημοσιονομική υπευθυνότητα.. Οι Δήμοι σχεδιάζουν και οργανώνουν τομείς, όπως η παιδεία, η υγεία, οι κοινωνικές παροχές, η χρήση τής γής, τα εγγειοβελτιωτικά έργα, η κατοικία, η συγκοινωνία, η πυρόσβεση, σύμφωνα με τούς Νόμους τού Κράτους, αλλά με απόλυτη ανεξαρτησία για την περιοχή τους.Η σύγριση με την Ελλάδα μπορεί να μετρηθεί με δύο αριθμούς. Στη Δύση, οι Δήμοι διαχειρίζονται το 20% τού εθνικού προυπολογισμού και στη Χώρα μας το 3%. Στη Γερμανία, το 50% τών τραπεζικών καταθέσεων είναι σε δημοτικά ταμιευτήρια και εδώ, δεν υπάρχουν καν, διότι δεν επιτρέπεται η ίδρυσή τους.

Οι συνταγματικές επιταγές,οι οποίες θα αποκαταστήσουν την αυτοδιοικητικότητα τών Δήμων, πρέπει να περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Σαφής διευκρίνηση ότι τα όρια τών αυτοδιοικούμενων τοπικών κοινωνιών καθορίζονται μόνο με δημοψηφίσματα ηυξημένης πλειοψηφίας.
  • Kαθιέρωση τριών βαθμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ενα, σε επίπεδο εθελοντικού Δήμου, με άμεση εκλογή, απο την τοπική κοινωνία, τών Δημοτικών Συμβούλων. Δεύτερο σε επίπεδο Επαρχίας, για την εξασφάλιση ικανοποιητικής υλικοτεχνικής υποστήριξης, με έμμεση εκλογή τού διοικητικού Συμβουλίου απο τούς εκλεγμένους Δημοτικούς Συμβούλους. Τρίτο σε επίπεδο Περιφέρειας, με αμεση εκλογή, για τον προγραμματικό σχεδιασμό σε συνεργασία με τις κυβερνητικές υπηρεσίες.

  • Επέκταση τού αντικειμένου τών τοπικών υποθέσεων , σε αντίστοιχη, με τις Δυτικοευρωπαϊκές Χώρες, η ευρύτητα τών οποίων θα ξεπερνά το 10% τής διαχείρισης τού ετήσιου εθνικού προυπολογισμού.
  • Καθορισμός τών τοπικών υποθέσεων αποκλειστικής διαχείρισης και όσων θα ασκούνται με κυβερνητικό έλεγχο
  • Ιδρυση εξειδικευμένου Δικαστηρίου, στο οποίο θα προσβάλλονται, απο την Κυβέρνηση ή τούς πολίτες, τυχόν παράνομες δημοτικές αποφάσεις.
  • Δυνατότητα επιβολής τοπικών εισφορών, για την εκτέλεση συγκεκριμένων έργων και προσφοράς υπηεσιών.
  • Καθιέρωση ενιαίου ψηφοδελτίου για όλους τούς συνδυασμούς, με ελεύθερη επιλογή τού δημότη στη σταυροδοσία.
  • Ενίσχυση τών αρμοδιοτήτων τού Δημάρχου και δυνατότητα άμεσης ανάθεσης έργου, ή υπηρεσιών, συνολικής δαπάνης μέχρι το 0.5% τού ετήσιου προυπολογισμού
  • Ελεγχος κάθε ετήσιου οικονομικού απολογισμού, απο το Ελεγκτικό Συνέδριο, υποχρεωτικώς μέσα στο επόμενο έτος.
  • Συγκρότηση, απο το Τεχνικό Επιμελητήριο, σώματος επιβλεπόντων μηχανικών εξειδικευμένων στην εκτέλεση δημοτικών έργων, με δικαίωμα σύμβασης περιορισμένου χρόνου για συγκεκριμένο έργο.
(Visited 123 times, 1 visits today)

Προσθήκη νέου σχολίου

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *