Νομική Υπόσταση στα κόμματα

Νομική Υπόσταση στα κόμματα Το ισχύον Σύνταγμα περιλαμβάνει 30 άρθρα για τη Βουλή, 20 για τον Πρόεδρο τής Δημοκρατίας, 14 για τη Δικαιοσύνη, 11 για την Κυβέρνηση και 1 για τα Κόμματα. Είναι αξιοπρόσεκτο οτι αναφέρεται, λεπτομεριακά, για όλα τα κύρια Οργανα τής Πολιτείας, αλλά περιορίζεται σε μια λιτή διατύπωση για τα κόμματα, που είναι ο θεσμός, στον οποίο σχηματοποιείται η Λαϊκή Κυριαρχία, που αντιπροσωπεύουν.

Ετσι, τα κόμματα , ενώ έχουν το υψηλό χρέος να διαχειρίζονται τη νόμιμη Εξουσία και να στηρίζουν τον τύπο και την ουσία τού Συντάγματος, διαφεύγουν τών κανόνων του Δικαίου και λειτουργούν πέρα και έξω απο τις επιταγές του.Δεν έχουν, και δεν αισθάνονται, την υποχρέωση να λογοδοτήσουν σε κανένα και για τίποτα. Λόγω τής έλλειψης συνταγματικών περιορισμών, λησμόνησαν οτι είναι εκπρόσωποι και όχι ιδιοκτήτες τής Εξουσίας. Ταυτίστηκαν, ως κατακτητές, μαζί της και συμπεριφέρονται ως νομιμοποιημένοι απόλυτοι κυρίαρχοι τού όλου τής κοινωνίας, ενώ εκπροσωπούν πάντοτε ένα μέρος της. Παγίωσαν, έτσι, ένα καθεστώς νομικής σύγχυσης και παράτυπων διευκολύνσεών τους, που μειώνουν την ποιότητα τού Πολιτεύματός μας. Η έλλειψη νομικής υπόστασης δυσχεραίνει τη λειτουργία και τών ίδιων τών κομμάτων, διότι δεν μπορούν να προσέλθουν σε νόμιμη συμβολαιογραφική δικαιοπραξία και επομένως να αποκτήσουν περιουσία. Τα κόμματα, αν και είναι πολυπληθείς συλλογικοί φορείς διεκδίκησης τής νόμιμης Εξουσίας, ιδρύονται με μια απλή δήλωση ενός και μόνο ατόμου στον Αρειο Πάγο. Τα καταστατικά τους δεν κατατίθενται, για να επισημοποιηθούν, σε κάποιο πολιτειακό όργανο και έτσι είναι δυνατή η αλλαγή τους, ανάλογα με τις κομματικές σκοπιμότητες τών αρχηγών τους. Τα κομματικά όργανα στερούνται θεσμοθετημένων αρμοδιοτήτων, δεν είναι νομίμως αντιπροσωπευτικά, και έτσι οι αποφάσεις τους δεν είναι θεσμικά υποχρεωτικές για τις ηγεσίες τους. Εξ άλλου, ο χρόνος σύγκλισης, η σύνθεση και η ημερήσια διάταξή τους εναπόκεινται στην κρίση τού εκάστοτε αρχηγού.Τα μέλη τους, αποδεχόμενα τα καταστατικά τους, δεν μπορούν να υπερασπιστούν στα Δικαστήρια, σε περίπτωση που προσβάλλεται η προσωπικότητά τους απο μια κομματική απόφαση, ούτε, καν, τα συνταγματικά τους δικαιώματα

Ο πολιτικός κόσμος, αρνείται να δεχθεί και να αφομοιώσει ιδέες που αμφισβητούν τη θεογονική ύπαρξή του, και υποστηρίζει οτι καλώς τα κόμματα υπάρχουν και λειτουργούν χωρίς σχηματοποιημένη νομιμότητα. Είναι, όμως, ακατανόητο, όταν η ίδια η Λαϊκή Κυριαρχία αποφασίζει να κλειστεί στα καλούπια ενός Συντάγματος, το κόμμα που αντιπροσωπεύει ένα κομμάτι της, να λειτουργεί εξω απο τις επιταγές του. Εξ άλλου, σε όλα τα άλλα ευρωπαϊκά Συντάγματα, υπάρχει ειδικός τύπος νομικής μορφής για τα κόμματα, και σε όποια δεν καθορίζεται, διέπονται απο το νομικό πλαίσιο που ισχύει για τα Σωμματεία. Η θέση τών κομμάτων, απέναντι στούς Νόμους και στα Ανώτατα Δικαστήρια, είναισε όλες τις χώρες τής Ευρώπης, σαφώς διευκρινισμένη. Επιβάλλεται, λοιπόν, να υπάρξουν και στο δικό μας Σύνταγμα επιταγές, οι οποίες θα θεσπίζουν, τόσο τη νομική υπόσταση τού Κόμματος απέναντι στό ισχύον Δίκαιο, όσο και τις εγγυήσεις τών δικαιωμάτων τού ανθρώπου και τού πολίτη ως μέλος του.

 

(Visited 7 times, 1 visits today)

Προσθήκη νέου σχολίου

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *