Ο βαθμός Συμμετοχής τού Πολίτη

Ο βαθμός Συμμετοχής τού Πολίτη Τα δικαιώματα τού πολίτη δεν εξαντλούνται, σε μια ποιοτική Δημοκρατία, μόνο στις πολιτικές ελευθερίες που παρέχει το Σύνταγμα, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα. Ο βαθμός ποιότητας μιάς Δημοκρατίας, εξαρτάται απο το βαθμό τής άμεσης συμμετοχής τού πολίτη, με αντίστοιχη ανάληψη ευθυνών, στη διαχείριση τής Εξουσίας. Το Σύνταγμά μας, ορίζει ότι όλες οι εξουσίες πηγάζουν απο το Λαό και η προστασία τους στηρίζεται στον πατριωτισμό του. Είναι καιρός, όμως, να γίνει και πράξη, συμπεριλαμβάνοντας στη συλλογιστική τών επιταγών του, και τη συμμετοχή μας στην κατανομή τής άσκησης τής εξουσίας. Είναι αναγκαία μια ανακατανομή η οποία πρέπει να γίνει όχι κατάντι, με το πνεύμα τής μεταβίβασης εξουσιών απο τούς πολιτικούς στούς πολίτες, αλλά αντίστροφα. Η ροή τής εξουσίας στην Δημοκρατία, είναι αντίθετη απο τη ροή τού νερού. Είναι ανάντι και όχι κατάντι.

Είναι απο τη βάση προς την κορυφή. Ο Λαός, η βάση, είναι ο κάτοχος τής εξουσίας και κρατά το κομμάτι, που οι συνθήκες και η ωριμότητά του, τού επιτρέπουν να διαχειριστεί μόνος του, και αναθέτει στούς Αντιπροσώπους του, την κορυφή, όλες εκείνες τις οποίες το εύρυθμο τής λειτουργίας τής Πολιτείας απαιτεί. Η Δημοκρατική νομιμοποίηση ξεκινά και τελειώνει με την εκδηλούμενη βούληση τού Λαού στις πολιτικές διαδικασίες και είναι τόσο πιο βαθειά, όσο πιό πλατειά είναι η συμμετοχή του. Η μεταλλαγή τής ποιότητας, τής δικής μας Δημοκρατίας, θα συντελεστεί μόνο με την πλήρη πολιτική ενεργοποίησή όλων μας. Τα δικαιώματα συμμετοχής μας, τα οποία έχουμε εκχωρήσει στούς πολιτικούς, έναντι μιάς ψήφου ανά τετραετία, δεν πρόκειται να μας τα δώσουν πίσω ιδία βουλήσει. Θεωρούν ότι τούς ανήκει, πλέον, η εξουσία και την όποια συμμετοχή μας την εκλαμβάνουν ως αποδυνάμωσή τους. Πρέπει να εγκαταλείψουμε τον εφησυχασμό, την αδιαφορία, την αμέλεια, την αναβολή και να αναλάβουμε να δώσουμε ζωογόνο πνοή στη Δημοκρατία μας, με τη δική μας συμμετοχή στις εξουσιαστικές της διαδικασίες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η ακτινοβολία τού Αθηναϊκού πολιτισμού ήταν το ανταύγασμα τού δημοκρατικού καθεστώτος τών Αθηναίων, που στηρίχθηκε στην ουσιαστική συμμετοχή τους στην άσκηση τής εξουσίας. Είναι η ώρα μιάς σταυροφορίας, για την ενσωμάτωση, στο Σύνταγμα, θεσμών άμεσης Λαϊκής Συμμετοχής. Θεσμών που θα εξασφαλιζουν και θα καθιστούν πράξη τη Λαϊκή Κυριαρχία.

Μερικοί απο τούς ήδη ισχύοντες στη Δύση είναι :

  • Δημοψηφίσματα για, α. Οριστικές αποφάσεις σε τοπικά θέματα. β. Εγκριση πρότασης Νόμου. γ. Αναθεώρηση συνταγματικών επιταγών.
  • Ενώσεις πολιτών, ως Ενδιάμεσα Σώματα, με θεσμοθετημένη την ισχύ τους, έναντι τής Κυβέρνησης και τού Κοινοβουλίου, για το σκοπό που συγκροτήθηκαν να υποστηρίζουν.
  • Πρωτοβουλίες Πολιτών για , α. Κατάθεση Νομοσχεδίου στη Βουλή β. Αίτημα ανάκλησης αξιώματος Βουλευτή. γ. Αίτημα άρσης ισχύοντος Νόμου.
  • Προκριματικές εκλογές, στα κόμματα, για την επιλογή τών υποψηφίων βουλευτών

Υπάρχουν και πολλοί άλλοι έμμεσοι τρόποι συμμετοχής τού πολίτη, οι οποίοι αναπτύσσονται σε αντίστοιχους τομείς δράσης του.

(Visited 73 times, 1 visits today)

Προσθήκη νέου σχολίου

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *