Πρόεδρος: απο Ρυθμιστής…

Πρόεδρος: απο Ρυθμιστής... Ο Πρόεδρος τής Δημοκρατίας απο Ρυθμιστής τού Πολιτεύματος έχει τεθεί υπο την κηδεμονία τού Πρωθυπουργού. Πρέπει να επανακτήσει ρυθμιστικές αρμοδιότητες.

Ο Πρόεδρος τής Δημοκρατίας ειναι, κατά το Σύνταγμα, ρυθμιστής τού Πολιτεύματος.  Πέρα,όμως, απο τα τυπικά καθήκοντά του, κατά τη διάρκεια τής θητείας του, δεν τού έχουν παραχωρηθεί αρμοδιότητες παρέμβασης, όπως εξυπακούεται απο το ρόλο του ως ρυθμιστή, σε περίπτωση που η πολιτική ζωή δυσλειτουργεί.

Στήν πολιτική ζωή, όμως, μιας κοινωνίας που έχουν αναπτυχθεί ισχυρά κέντρα παραεξουσίας, όπως στην Ελληνική, δεν είναι δυνατόν ο Αρχηγός τού Κράτους να έχει μόνο συμβολικό ρόλο. Πρέπει να επιφορτιστεί, συνταγματικά, με ουσιαστικές ρυθμιστικές αρμοδιότητες, ανάλογες με το βάρος που είναι φορτισμένη η έννοια τού αξιώματός του.Οσες περισσότερες δυνατότητες έχει ο Πρόεδρος τής Δημοκρατίας, τόσο ισχυρότερη είναι η προστασία της λαϊκής βούλησης.

Κατά τη διάρκεια τής κυβερνητικής τετραετίας οι πολίτες δεν έχουν παρεμβατικές δυνατότητες για να αντιμετωπίσουν τυχόντα κυβερνητικό αυταρχισμό, ή την όποια περιφρόνηση τής λαϊκής θέλησης. Μόνο ένας ισχυρός ρυθμιστής τού Πολιτεύματος, ο οποίος δεν κυβερνά, αλλά ελέγχει εκείνους που ασκούν την εξουσία, είναι αυτός που μπορεί να μετριάσει την αταίριαστη, για το φρόνημα τού Ελληνικού Λαού, αναχρονιστική πρωθυπουργική δεσποτεία.

Βασική παράμετρος έντασης τού κύρους οποιουδήποτε πολιτικού αξιωματούχου είναι η ευρύτητα τού Σώματος που τον εκλέγει. Ο δικός μας Πρόεδρος τής Δημοκρατίας εκλέγεται απο τούς Βουλευτές, με επαναλαμβανόμενες ψηφοφορίες και σε περίπτωση αποτυχίας διαλύεται η Βουλή. Οι διαδικασίες αυτές , όμως, μειώνουν το κύρος του και αναστατώνουν την πολιτική ζωή τής Χώρας. Δεδομένης τής χαμηλής ποιότητας τής Δημοκρατίας μας, λόγω τής έλλειψης εξισορροπιστικών κέντρων, μη συμμετοχής τού πολίτη στη λήψη αποφάσεων και αδυναμίας ελέγχου του στήν άσκηση τής εξουσίας, υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης τού ρυθμιστικού ρόλου τού Προέδρου τής Δημοκρατίας. Πρός αυτή την κατεύθυνση προτείνεται :

* Η εκλογή του, εαν δεν επιτυγχάνεται απο τούς βουλευτές με την πλειοψηφία τών 2/3, να γίνεται απ ευθείας απο το Λαό, χωρίς αλλαγή τής Βουλής, με υποψηφίους όσους προτάθηκαν απο τα κόμματα στη Βουλή.
* Να έχει δικαίωμα διάλυσης τής Βουλής σε περίπτωση δυσαρμονίας πλειοψηφίας της και Λαϊκής βούλησης.
* Σε περιπτώσεις μεγάλων εθνικών θεμάτων να μπορεί να προκηρύσσει Δημοψηφίσματα.

Ο Πρόεδρος τής Ελληνικής Δημοκρατίας πρέπει να έχει μια σαφώς κατοχυρωμένη γενική αρμοδιότητα να διαμεσολαβεί στις σχέσεις Κυβέρνησης- Βουλής- Λαού, για να είναι διασφαλισμένη η ομαλή λειτουργία τού Πολιτεύματος. Πρέπει να αποτελέσει ένα ισχυρό αντίβαρο στις όποιες αντισυνταγματικές αυθαιρεσίες, που αναστατώνουν την πολιτική ζωή τής Χώρας. Ενας δυνατός Πρόεδρος Δημοκρατίας καθιστά δυνατό το Λαό, απέναντι σ άυτούς που εκλέγει για να διαχειρίζονται τα συμφέροντά του, αλλά καταλαμβάνονται απο την υπεροψία και την ιδιοτέλεια τής Εξουσίας.

 

(Visited 158 times, 1 visits today)

Προσθήκη νέου σχολίου

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *