Προυποθέσεις Υποψηφιότητος …

Προυποθέσεις Υποψηφιότητος ...Οι βουλευτές εκλέγονται ως Αντιπρόσωποι τού Λαού για την άσκηση τής Εξουσίας και πρέπει να είναι κατάλληλοι να τη διαχειρίζονται αποτελεσματικά, προς ώφελος του. Θα πρέπει, λοιπόν, να διαθέτουν τα προσόντα εκείνα και την ανάλογη ποιότητα, που θα τούς επιτρέπουν να ανταποκριθούν στο βαρύ και σπουδαίο έργο που τούς ανατίθεται.

Το Σύνταγμα, τηρώντας την Αρχή τής Ισοπολιτείας, δεν προβλέπει ούτε προυποθέσεις η κριτήρια επιλογής τών υποψηφίων, ούτε τον τρόπο επιλογής εκείνων που αναλαμβάνουν μια τόσο σημαντική αποστολή.

Ετσι οι Αρχηγοί τών κομμάτων καθιέρωσαν, ως προνόμιό τους, τον ορισμό τών υποψηφίων στα ψηφοδέλτια, κατα την κρίση τους. Μοιραία, λοιπόν, εγιναν βασικά κριτήρια, η δυνατότητά τους να προσελκύουν ψήφους στο κόμμα και η προθυμία τους να είναι πειθήνιοι στις εντολές τού Αρχηγού, και η ικανότητά τους να υπηρετούν αποτελεσματικά τα λαϊκά συμφέροντα πέρασε σε δέυτερη προτεραιότητα.

Η κοινωνία, όμως, απαίτησε και η Πολιτεία καθιέρωσε, ειδικά προσόντα για κάθε προτιθέμενο να ασχοληθεί με οποιονδήποτε τομέα τής δημόσιας ζωής.

Είναι παράλογο, λοιπόν, οι Αρχηγοί τών κομμάτων να έχουν την αποκλειστική δυνατότητα να ορίζουν και να προωθούν, σε συνεργασία με τα Μ.Μ.Ε., τον όποιο ευνοούμενό τους ως υποψήφιο «εκλεκτό τού Λαού».

Η Ισοπολιτεία δεν επιτρέπει, πρακτικά, την επιβολή και τον έλεγχο όσων κριτηρίων θα έπρεπε να καθιερωθούν. Κάποιοι, μάλιστα, θα ισχυρισθούν ότι η θεσμοθέτησή τους συνιστά αντιδημοκρατικό αποκλεισμό. Ομως, στο δημόσιο βίο και προσόντα απαιτούνται και ασυμβιβαστα καθορίζονται και νόμιμοι αποκλεισμοί ισχύουν, για την εύρυθμη λειτουργία του.

Ο μέγιστος τών υφισταμένων αποκλεισμών είναι αυτός που μεθοδευμένα αποκλείει το σύνολο τού Λαού απο την Εξουσία, η οποία πηγάζει απο τα Κυριαρχικά του Δικαιώματα. Είναι εντελώς υποκριτικό, λοιπόν, να ενοχοποιούνται προυπόθεσεις που βελτιώνουν την ποιότητα τής Δημοκρατίας μας. Είναι επιτακτική η ανάγκη να καθιερωθούν κάποιες ελάχιστες προυποθέσεις, αντικειμενικές απο τη φύση τους, τις οποίες θα πρέπει να συγκεντρώνει ένας πολίτης, ώστε να έχει το δικαίωμα τής υποψηφιότητας για Αντιπρόσωπος τού Λαού στη Βουλή. Ενδεικτικά προτείνονται,

  • Η ηλικία του να υπερβαίνει τα 35 χρόνια.
  • Να έχει υπηρετήσει στο Στρατό.
  • Να έχει υποβάλει φορολογικές δηλώσεις τα τελευταία 5 χρόνια.
  • Να είναι πτυχιούχος τουλάχιστον Ανωτέρας Σχολής, ή να έχει διατελέσει Δημοτικός Σύμβουλος ή αιρετός αξιωματούχος συλλογικού φορέα σε επίπεδο Νομού
  • Να δηλώνει αν εκλεγόμενος θα διακόπτει το επάγγελμά του, ή αν θα συνεχίσει εργαζόμενος παραιτούμενος τής βουλευτικής αποζημίωσης.

Είναι ελάχιστες προυποθέσεις, μα δηλωτικές οτι πρέπει να ανταποκρίνεται σε καποια κριτήρια, αυτος που αποφασίζει να διεκδικήσει τον επίζηλο τίτλο τού Αντιπροσώπου τού Λαού στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

(Visited 16 times, 1 visits today)

Προσθήκη νέου σχολίου

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *