ΕΝΦΙΑ και Δημοκρατία

Ο Φόρος που μας απασχολεί, ιδιαίτερα, όλους, αυτήν την περίοδο, είναι ο ΕΝΦΙΑ. Γίνονται πολλές συζητήσεις για τον άδικο τρόπο εφαρμογής του, μα δεν μιλά κανένας για το θεσμικά απαράδεκτό του.

Λένε, δηλαδή, ότι είναι άδικο ένα διαμέρισμα στην Κυψέλη να πληρώνει περισσότερα από μια βίλλα στην Μύκονο, που έχει την ίδια επιφάνεια και σωστά το λένε. Μα η θεσμική ζημιά που προκαλεί ο ΕΝΦΙΑ είναι πολύ μεγαλύτερη από τέτοιες αδικίες.

Όταν επιβάλλεται η πληρωμή ενός ετήσιου ποσού σε ένα ακίνητο που δεν παράγει εισόδημα, είναι μια σταδιακή κρατικοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας. Διότι αν κάποιος έχει ένα ακίνητο που το κληρονόμησε, ή του το δώρισαν, ή το αγόρασε εξαντλώντας τις αποταμιεύσεις του επειδή ήταν όνειρο ζωής, μα δεν έχει τώρα την δυνατότητα να πληρώνει τον ΕΝΦΙΑ, από τα άλλα τωρινά εισοδήματά του, χρόνο με τον χρόνο αυξάνεται το χρέος του προς το Δημόσιο και στο τέλος θα του το κατάσχουν. Δηλαδή θα του το κρατικοποιήσουν και αυτό είναι αδιανόητο σε μια χώρα που θέλει να λέγεται δημοκρατική. Ας δούμε παρακάτω το γιατί.

Τα δημοκρατικά Συντάγματα ορίζουν ότι οι πολίτες εισφέρουν, για τις παρεχόμενες από την Πολιτεία υπηρεσίες, (Παιδείας, Υγείας, Πρόνοιας, Δημόσιας Υποδομής κλπ.), ανάλογα με τα εισοδήματά τους. Δεν αναφέρονται τα άρθρα τους σε όσα κατέχουν, οι πολίτες, αλλά σε όσα κερδίζουν.

Όταν, λοιπόν, επιβάλλεται μια ετήσια εισφορά, το ύψος της οποίας καθορίζεται αυθαίρετα από την Πολιτεία, όχι βάσει του εισοδήματος από το ακίνητο, αλλά για την κατοχή του, είναι αντισυνταγματική, όχι επειδή ο τρόπος εφαρμογής της είναι άδικος, αλλά διότι είναι εντελώς αντίθετος με το πνεύμα του Συντάγματος, που προστατεύει την ατομική ιδιοκτησία.

Είναι ακόμη αντισυνταγματικός και επειδή προσκρούει στην επιταγή του Συντάγματος που ορίζει ότι κάθε Νόμος ισχύει από την ψήφισή του και μετά και όχι αναδρομικά.

Ο ΕΝΦΙΑ δεν είναι ένας ακόμη απλός φόρος, αλλά μια χρηματική ποινή κατοχής ακινήτου. Έφτασαν, δηλαδή, οι διαχειριζόμενοι πολιτικοί την Πολιτεία, να τιμωρούν, αναδρομικά, αυτούς που ακολούθησαν τον από αιώνες στη χώρα μας ισχύοντα, εθιμικά, κανόνα της Ελληνικής Αγοράς, ότι η μόνη ασφαλής επένδυση είναι η αγορά ακινήτων.

Ο ΕΝΦΙΑ μπορούσε να επιβληθεί νομιμοφανώς, ως φόρος κατοχής ακινήτου, μόνο για τα αποκτούμενα, μετά την ψήφισή του ακίνητα, αλλά πάντα επί της ουσίας αντιδημοκρατικός. Είναι φανερό ότι οι κυβερνώντες δεν ενεργούν, πλέον, ως Αντιπρόσωποι του Λαού που υποστηρίζουν τα συμφέροντά του, αλλά ως επιταγμένοι εντολοδόχοι των δανειστών του, που υπηρετούν την σταδιακή εκχώρηση των ιδιωτικών ακινήτων και του εθνικού πλούτου στους δανειστές του.

Η επιβολή του ΕΝΦΙΑ από τις τελευταίες Κυβερνήσεις μας, αποδεικνύει ότι δεν αισθάνονται και δεν λειτουργούν δημοκρατικά, αλλά απολυταρχικά και δυστυχώς τους το επιτρέπει το λειψό σε δημοκρατικότητα πολίτευμά μας

Αυτήν την Δημοκρατία θέλουμε;  Αν όχι, αφιερώστε λίγο χρόνο, να διαβάσετε πιο δημοκρατικές θέσεις, σε κάποια από τα 132 άρθρα του //www.politizo.gr/    Θα σας βοηθήσουν να διαμορφώσετε ουσιαστικότερες αντιλήψεις για την λειτουργία της Δημοκρατίας και τότε θα είμαστε έτοιμοι να την διεκδικήσουμε. .

Ι. Γ. Δημητροκάλλης

(Visited 199 times, 1 visits today)

Προσθήκη νέου σχολίου

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *