Πολιτεία Πύργος, όχι τσαντίρι

Στις ειδήσεις παρουσιάστηκε η πιθανότητα να γίνει ανασχηματισμός του Υπουργικού Συμβουλίου και να μεταφερθούν ορισμένοι τομείς αρμοδιοτήτων από το ένα Υπουργείο στο άλλο, προκειμένου να μην υποτιμηθεί ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, για την αδράνεια που επέδειξε στην αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας του Σαρωνικού.

Οι δημοσιογράφοι παρουσίασαν αυτήν την εκδοχή ως τελείως φυσιολογική ενέργεια. Κανένας δεν αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν να αλλάζει η δομή της ίδιας της Πολιτείας, με την επακόλουθο βαθιά αναστάτωση της λειτουργίας των υπηρεσιών της, για να μην θιγεί η προσωπικότητα ενός περαστικού Υπουργού. Δυστυχώς, το θεώρησαν, όπως και οι απλοί πολίτες, ως αυτονόητο δικαίωμα του Πρωθυπουργού και το άφησαν ασχολίαστο.

Πράγματι, ο εκάστοτε πρωθυπουργός μας, έχει το θεσμικό δικαίωμα, με την πλειοψηφία του στην Βουλή, να ανασυνθέτει τα υπουργεία και τους δημόσιους οργανισμούς, να τα μετονομάζει, να μεταλλάσσει τον ρόλο και το αντικείμενό τους, ανάλογα με το πώς εξυπηρετείται το πολιτικό του συμφέρον. Με την ίδια ευκολία που αλλάζει την διακόσμηση του γραφείου του. έχει το συνταγματικό δικαίωμα να αναστατώνει την έτσι κι αλλιώς σκουριασμένη δημόσια διοίκηση, υποχρεώνοντας δεκάδες χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους, να προσαρμοστούν σε νέα καθήκοντα και αποστερώντας τις δημόσιες υπηρεσίες από την εμπειρία, τις γνώσεις και την εξειδίκευσή τους.

Αυτή, όμως, δεν είναι η σοβαρή Πολιτεία, ο σταθερά θεμελιωμένος πύργος, που έχει ανάγκη η Χώρα μας, για να εξυπηρετούνται τα λαϊκά συμφέροντα, αλλά μεταφερόμενο τσαντίρι βολέματος του εκάστοτε Πρωθυπουργού μας.

Αν θέλετε να ενημερωθείτε περισσότερο για την διάσταση αυτού του θέματος διαβάστε σχετικά άρθρα, όπως  το «Διοικητική διαίρεση», στο www.politizo.gr

Είναι αναγκαίο να γίνει κατανοητό από όλους μας ότι δεν θα αλλάξει το πολιτικό ριζικό μας διαλέγοντας νέα πρόσωπα αλλά απαιτώντας το χτίσιμο μιας νέας αποτελεσματικής Πολιτείας, που το πάνω χέρι θα το έχουν οι  πολίτες και όχι οι πολιτικοί.

(Visited 150 times, 1 visits today)

Προσθήκη νέου σχολίου

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *